‘Wat doe jij bij Bord&Stift?’ Op die vraag is niet altijd eenduidig antwoord te geven. Als tekenaar zit je misschien ook in Team Innovatie en schrijf je het verslag van de maandmeeting. De functie die je hebt binnen de organisatie staat niet vast; waar je je mee bezighoudt en wat jouw rol is binnen Bord&Stift kan per moment verschillen.
Schriften volkliederen
Vrijwel iedereen heeft een rol in het maakproces van de filmpjes: als projectplanner, schrijver, tekenaar, editor of voice-overstem. In elke fase is de betreffende maker verantwoordelijk voor het afstemmen met de opdrachtgever, overleggen met collega’s en in de gaten houden van de deadlines. De projectplanners bewaken de grote lijnen, maar kijken niet steeds over de schouders mee van de verschillende makers. Er is veel vrijheid en daarmee ook veel verantwoordelijkheid.
De rollen in het maakproces zijn niet in steen gebeiteld. Vaak wordt iemand binnengehaald met het idee dat hij of zij een bepaalde rol zal hebben in het productieproces. Veel mensen zijn daarin honkvast, die blijven lekker hun ambacht uitoefenen als schrijver of tekenaar. Maar er zijn ook schrijvers die als kind hun schriften al volkliederden met stripjes en wel eens een filmpje willen tekenen, of editors die zich willen bekwamen in het projectplan-vak. En dat kan gewoon. Zo is onze Floris schrijver, tekenaar én projectplanner.
Finance tijger
Daarnaast heeft iedereen een rol binnen één of meerdere teams die we hebben voor bedrijfsvoeringstaken, zoals Team Marketing, Team Feedback, etc. De teams opereren zelfstandig: zij bedenken projecten en voeren ze uit. Iedereen is vrij zich aan te sluiten bij een team. Heb je ideeën over de inrichting van het kantoor? Team Kantoortje heeft je er graag bij. Denk je graag mee over hoe we onze horizontale organisatie het best kunnen vormgeven? Kom bij Team Horizon. En je hoeft geen finance tijger te zijn om bij Team Geld te mogen, een gezonde dosis interesse en betrokkenheid is genoeg. De mensen die onderdeel uitmaken van een team krijgt het vertrouwen van de rest van de organisatie om projecten op te zetten en beslissingen te nemen.
Ook onderdeel van de wisselende rollen is het aannemen van een tijdelijke leiderspositie. Als horizontale organisatie zijn we namelijk niet per definitie allergisch voor hiërarchie. Binnen een project kan het heel handig zijn als iemand tijdelijk het voortouw neemt en tijdens vergaderingen kan de voorzitter inbreken als we teveel van het hoofdpad afdwalen.
Zelfreflectie
Voor nieuwe medewerkers kan het verwarrend zijn. Normaal gesproken word je voor een bepaalde functie binnengehaald en volgen daar als vanzelf taken uit; dan ga je in dát team, zit je bij díe bespreking met die pet op. Zoals oud-collega Dorian het verwoordde: ‘Ik doe allerlei verschillende klussen bij Bord&Stift. Op een gegeven moment vroeg ik me af: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Ik moet zelf aanvoelen waar mijn rol ligt, waar ik kan bijdragen, wat ik leuk vind en wil leren. Het duurde even voor ik me daaraan kon overgeven.’
Zelf actief je rol vormgeven vraagt om zelfreflectie. Je moet bij jezelf nagaan: hoe werk ik het beste? Waar heb ik behoefte aan? Waar voeg ik het meeste toe? Wil ik hieraan meebeslissen of laat ik het los? Het is constant afwegen wat voor Bord&Stift het beste is, wat voor onszelf het beste is en waar dat wellicht botst met elkaar. Bestaat een team al uit vier personen en wil jij er ook graag bij, dan moet je je heel eerlijk afvragen: is het de extra kosten waard? Wil je graag kartrekker zijn van een project, maar is het niet een beter idee als die ene collega dat doet, die daar zo goed in is? Goed beargumenteerd is elk antwoord mogelijk. Het vraagt om een constante staat van alertheid en bewustzijn, afstemmen met jezelf en met elkaar, je verantwoordelijkheid dragen zonder teveel hooi op je vork te nemen.
Energie
Er zitten zoveel voordelen aan op zoek gaan naar je natuurlijke rol. Je leert jezelf steeds beter kennen. Je mag je richten op waar je blij van wordt, je bekwamen in dingen die je interessant vindt, je talenten verder ontwikkelen. Ook leren we elkaar steeds beter kennen en proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van elkaars talenten. Als een collega ergens mee worstelt, kijken we wat er aan de hand is. Kan iemand daarbij helpen? Of is het eigenlijk prettiger als een ander het overneemt? Hoe kunnen we elkaar helpen om optimaal te functioneren? Zo schakelt de één een collega in om mee te kijken met een (onrealistische) planning en weten we bij welke collega’s we tijdens vergaderingen wat meer moeten doorvragen, zodat zij als stille wateren ook hun diepere gronden (en beste ideeën) laten zien.
Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!