Met een whiteboardvideo kun je op een leuke en effectieve manier een complexe boodschap uitleggen. Er zijn verschillende bedrijven die je kunnen helpen bij het maken van zo’n video, zoals Bord&Stift. Maar misschien wil je het eerst wel zelf proberen!
Hoe pak je dat aan? Laten we beginnen bij het begin. De benodigdheden:
– een heldere boodschap,
– een script,
– een storyboard,
– een whiteboard,
– een stift,
– een camera en een statief,
– enige tekenskills,
– een montageprogramma.
Stap 1: je script.
Het script is de voice-overtekst van je film. Het is de basis van elke whiteboardvideo, de boodschap die je kijkers horen. Als je een script schrijft, wil je je boodschap zo simpel, helder en kernachtig mogelijk verwoorden.
Het belangrijkste is om te bedenken wat jouw dienst/service/product/visie/verandering het leven van jouw kijkers gaat veranderen. Wat zij er aan hebben. Als je slechts opsomt waarom het geweldig/nodig is, zonder je in te leven in hun wereld, dan komt de boodschap meestal niet aan. Je wil op een sympathieke manier uitleggen, in plaats van op een pusherige manier verkopen.
Realiseer je dat deze tekst uitgesproken gaat worden, dus je wil liever wat meer spreektaal gebruiken, dan een hele formele foldertekst.
Maak je script niet te lang. Bij Bord&Stift rekenen wij zo’n 125 woorden voor een minuut aan video. Je wilt je film zo kort mogelijk houden, want hoe langer die is, hoe meer mensen zullen afhaken. Tussen de twee en drie minuten is de absolute max. Kijk eens of je het rond een minuut kan houden!
Kijk ook nog eens naar onze blog over de elf grootste fouten in uitlegvideo’s.
Stap 2: je storyboard.
Een storyboard is een opzet van alle tekeningen die in beeld komen in je film. Whiteboardvideos zijn anders dan ‘normale’ animaties. Daar kunnen opeens allerlei elementen verschijnen en verdwijnen. Bij whiteboardvideo’s bouw je een tekening op. Het streven is om bij elke zin iets nieuws te tekenen. Dat betekent niet dat je telkens de oude tekening wegveegt, maar dat je iets toevoegt.
Neem een vel papier, zet onderaan de zin waarbij de tekening hoort en begin. Onthoud dat het uitspreken van een zin maar een paar seconden duurt, dus dat betekent dat je geen enorm doorwrochte tekening kan maken bij één zin.
Het is goed om in scènes te denken. Een scène is een gebeurtenis op een bepaalde plek in een bepaalde tijd. Als de plek of tijd verandert, dan begint meestal een nieuwe scène. Dan veeg je het geheel uit en begin je aan een nieuwe opbouw van een tekening.
Ik zal je een voorbeeld geven.
Dit is Amira (je tekent een poppetje).
Amira heeft een afstand tot de arbeidsmarkt (verderop teken je een aantal gebouwen, die symbool staan voor ‘de arbeidsmarkt’).
Door een beperking lukt het haar niet zelfstandig bij een werkgever aan de slag te gaan (tussen haar en de arbeidsmarkt staat een versperring).
Vervolgens begint een nieuwe scène: je veegt alles uit en begint met een schoon bord.
Amira gaat langs bij een organisatie die haar aan werkervaring helpt (je tekent een aantal poppetjes aan tafel).
Ze wisselen ideeën uit (boven de hoofden teken je tekstwolkjes met allerlei symbolen die hun ideeën respresenteren).
Etc.
Zo ambachtelijk met je eigen hand, stift en whiteboard aan de slag gaan heeft een authentiek effect. Maar het houdt ook beperkingen in. Wat kan wél:
– Je kunt tekeningen maken en wegvegen. Een poppetje staat bij de deur, je veegt ‘m weg en je tekent het poppetje bij het raam.
Wat kan níet:
– Elementen in de tekening laten bewegen. Een poppetje kan niet van de deur naar het raam lopen.
Oké, in de montage kan je best wat animatie-elementen invoeren. Maar dat poppetje blijft er wel hetzelfde uitzien, zijn benen gaan niet opeens bewegen.
Belangrijk is: probeer niet teveel te tekenen en dat na één zin alweer uit te vegen. De kijker raakt daar een beetje tureluurs van. Probeer in langzame stappen een wereld op te bouwen.
Je kunt er ook voor kiezen om een digitale whiteboardvideo te maken. Dan teken je niet zelf, maar maak je het op de computer. Daar zijn verschillende programma’s voor, bijvoorbeeld Sparkol Videoscribe, Animaker, Rawshorts of Explee.
Stap 3: filmen.
Je legt het whiteboard op een vlakke ondergrond. Daarboven plaats je de camera op het statief. De camera richt je omlaag, zodat je precies (een gedeelte van) het whiteboard in beeld hebt. Maak een aantal testshots. Hoe is de belichting? Om te voorkomen dat het licht verandert of dat er schaduwen ontstaan, kun je extra lampen gebruiken. Stel de witbalans goed in op je camera en ga aan de slag!
Als een lijn niet recht is of een tekening niet goed uit de verf komt, doe het dan over. In de montage knip je deze gedeeltes er gewoon uit. Als je iets opnieuw gaat tekenen, begin dan bij het begin van een nieuwe scène, dat is een stuk makkelijker monteren dan als je ergens middenin het verhaal een gedeelte uitveegt en opnieuw begint. Het uitvegen gaat het beste met een stukje papier verstopt in je handpalm.
Telkens als je iets hebt getekend is het belangrijk dat je je hand even helemaal uit beeld haalt. Ook dat is heel prettig in de montage. En let erop dat niet per ongeluk je hoofd in beeld komt!
Stap 4: het opnemen van de voice-over.
Nu moet de tekst van je script opgenomen worden. Je kunt het zelf inspreken of een professionele stemacteur inhuren. Zelf doen = laagdrempelig en authentiek, maar onderschat de kunst van het inspreken niet. Niet iedereen heeft een heldere, aansprekende stem. Wil je het wel zelf doen, overweeg dan om de opnames in een studio te doen en tips te vragen bij het inspreken. Wij hebben bijvoorbeeld veel samengewerkt met Mark Groot Kormelink, in Amsterdam.
Stap 5: montage.
Knip de gedeeltes eruit waarin je iets over moest doen. Het is leuk als je je hand ziet tekenen en uitvegen, het maakt de video levendig. Je kunt ervoor kiezen om het beeld soms gewoon te laten verschijnen, dan knip je je hand eruit. Speel met die afwisseling. In de montage zal je waarschijnlijk de beelden flink moeten versnellen, zodat elke tekening gemaakt wordt in de tijd waarin de bijpassende zin wordt uitgesproken.
Stap 6: extra’s.
Misschien wil je muziek of sound effects. Dan zijn leuke extra’s bij je whiteboardvideo. Er zijn online verschillende (gratis) databases met muziekjes en sounds effects te vinden, het is leuk om daar eens rond te neuzen. Maar let op dat je niet teveel ‘franjes’ toevoegt. Je wilt natuurlijk niet dat het afleidt van je verhaal!
Succes!
Lees ook:
Vijf eenvoudige tips om je YouTube-video effectiever te delen
Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!