Marne: ‘Ik wil een wereld waar voor iedereen plek is’

Rol: tekstschrijver.
Werkt bij B&S sinds: najaar 2017.
Wie zijn je favoriete schrijver: ‘Alok Vaid-Menon, Kae Tempest en Andrea Gibson, creatieve mensen die het denken uitdagen.’

Wat vind je het leukst aan je werk bij Bord&Stift?

‘Doordat ik als tekstschrijver bij allerlei organisaties en bedrijven langsga, leer ik veel. Over wat ze doen, hoe ze werken, over nieuwe projecten en regelgevingen.’

Kun je een voorbeeld geven?

‘We hebben een filmpje gemaakt voor Het Groene Brein en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Groene Brein ondersteunt ondernemers richting een nieuwe, duurzame economie. Zelf heb ik de neiging wat sceptisch te zijn over maatregelen die worden getroffen. Naar mijn idee moet het hele financiële systeem rigoureus op de schop als we klimaatverandering écht willen aanpakken. Maar ik merk dat ik het toch wel inspirerend vind om te horen wat er gedaan wordt, andere manieren van baggeren en bruggen bouwen bijvoorbeeld.’

Zou je jezelf leergierig noemen?

‘Zeker, niet alleen bij opdrachtgevers, de gesprekken bij ons aan de lunchtafel vind ik ook altijd heel leuk en leerzaam! Veel collega’s zijn ook op andere vlakken actief. Zo leert Charlotte ons over ondernemerschap, vertelt Rosalie over haar kunstprojecten en kan Violet de leukste biologiefeiten opnoemen.

Bord&Stift is een hele prettige werkplek, je kunt hier echt jezelf zijn. Er is veel enthousiasme en vertrouwen, ook als iets even niet helemaal soepel gaat. We stimuleren elkaar om elkaar om hulp te vragen. We waarderen elkaar enorm, gewoon om wie we zijn. Dat zorgt voor een hele prettige en veilige omgeving. Ik heb best veel andere bijbaantjes gehad en pas hier dacht ik: O, zo kan het dus ook.’

Wat doe je verder, naast Bord&Stift?

‘Op dit moment kook ik veel! Dat maakt me rustig. Ik heb drukke periodes achter de rug, ik heb altijd veel naast elkaar gedaan. Geschreven voor platforms zoals Hard//hoofd, workshops gegeven, een boek met gedichten en korte verhalen uitgebracht met vijf andere jonge schrijvers. Ook werkte ik bij de weekendschool. Afgelopen zomer rondde ik de master Cultural Analysis af. Onlangs richtte ik mijn freelancepraktijk op, Het Groene Tekstbureau, daar ben ik nu druk mee bezig!’

Wat is de rode draad in je projecten?

‘Een behoefte aan sociale rechtvaardigheid, denk ik. Onderwerpen als seksuele diversiteit, gender, racisme en vetfobie vind ik interessant. Ik wil een wereld waarin voor iedereen plek is, omdat daar genoeg ruimte voor is. Mijn scriptie ging over het discours rondom gender. We hebben het bij trans personen bijvoorbeeld vaak over mensen die ‘in het verkeerde lichaam geboren zijn’. Dat is een manier van denken die in de negentiende eeuw is ontstaan door toedoen van een aantal psychiaters, toen het echt nog als stoornis werd gezien. We zouden ook kunnen zeggen dat trans personen een andere lichaamsvorm verlangen, of dat ze in een verkeerde wereld geboren zijn waarin trans personen als afwijking worden gezien. Ik vind het interessant om uit te zoeken hoe dingen echt zitten, mijn vinger op de zere plek te leggen en daarover te schrijven of les te geven.’

Lees ook het interview met Betina:
‘Tuinieren lijkt op horizontaal organiseren’

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!