‘Tekenen kan een goed hulpmiddel zijn bij besluitvorming’

Boskalis had laatst een bijzonder teamuitje: Bord&Stift-illustrator Betina kwam langs om een workshop tekenen te geven! Met een team van 23 mensen behandelden ze vier uur lang verschillende aspecten van tekenen: van 2D- en 3D-tekenen tot het ontwerpen en presenteren van een nieuw product. Achteraf belde Betina met Vincent van Gool, manager Research en Development bij Boskalis, om meer te horen over zijn ervaring.

Waarom wilde je een workshop tekenen voor je team?

‘Ik zeg altijd dat nieuwe ideeën maar voor een kwart bestaan uit techniek en voor driekwart uit andere aspecten, zoals communicatie. Die aspecten zijn nodig om de boel in beweging te brengen. Daar komen we steeds meer achter, bij ons op de afdeling Research en Development. Om meer aandacht te besteden aan verschillende vormen van communicatie zijn we de tekenworkshop gaan doen.’

Waarom koos je voor een tekenworkshop van Bord&Stift?

‘We hebben een scan gedaan van soortgelijke bedrijven. Het merendeel richt zich op poppetjes tekenen en processen visualiseren. Wij wilden fysieke equipment tekenen, zoals graafmachines en schepen. Ik zag bij jullie een tekenaar die een technische opleiding heeft gedaan. Toen ik de voorbeeldtekeningen zag, dacht ik: Dit zou wel eens kunnen klikken.’

Was er iets wat verraste tijdens de workshop?

‘Als laatste opdracht moesten we in groepjes van vier een nieuw product ontwerpen en presenteren aan de hand van een poster. We begonnen een beetje te brainstormen, om te bedenken aan welk idee we zouden gaan werken. Dat doe je automatisch met woorden. Op een gegeven moment begon er iemand te tekenen en toen ging de rest daarin mee. Daardoor versnelde de brainstorm enorm. Het bevestigde dat tekenen een heel goed hulpmiddel kan zijn bij besluitvorming.’

Hoe vond je het om te doen?

‘Hartstikke leuk. Het was echt een wens van mij om met tekenen aan de slag te gaan, maar ik merkte dat ik een beetje een drempel voelde: kan ik dat wel, moet ik dit überhaupt willen? Die drempel is nu helemaal weg.’

Hoe ben je eigenlijk bij Boskalis terechtgekomen?

‘Tijdens mijn studie werktuigbouwkunde deed ik een stage-opdracht bij Boskalis, wat leidde tot een afstudeeropdracht. Voordat die klaar was kreeg ik al een baan aangeboden bij de afdeling Research en Development. Inmiddels werk ik er al 21 jaar. Ik heb tussendoor nog een uitstapje gemaakt naar Melbourne, waar ik twee jaar werkte voor een baggerproject van Boskalis. Heel leuk om te doen, maar daar merkte ik dat mijn hart toch ligt bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom ben ik zo op mijn plek bij Research en Development.’

Wil jij ook een tekenworkshop met jouw team?

Lees ook:
Hogeschool Leiden: ‘Je doorloopt het proces echt samen.’

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!