Violet: ‘Het voelt als rijkdom dat je hier echt jezelf mag inbrengen’

Violet uitsnede

Rol bij Bord&Stift: Projectplanner.
Werkt er sinds: 2014
Wat is je lievelingsdier? ‘Bornean Stubtail. Tijdens mijn studie biologie deed ik veldonderzoek op Borneo. Daar zocht ik onder andere naar de nesten van deze kleine vogeltjes. Die zijn goed verstopt, dus was het extra leuk als ik er een vond. Op de foto hierboven zie je me met een Seychellenzanger, ook een heel lief vogeltje waar ik onderzoek naar gedaan heb!’

Wat houdt jouw rol als projectplanner in?

‘Ik zorg ervoor dat het productieproces zo soepel mogelijk verloopt. Het is altijd een leuke uitdaging om de planning zo te organiseren dat het prettig is voor de opdrachtgever én voor onszelf. Naast mijn rol als projectplanner zit ik ook in allerlei teams. Omdat we horizontaal georganiseerd zijn hebben we namelijk niet specifieke personen die bedrijfsvoeringstaken uitvoeren, maar doen we die zelf, in teams.’

Dus iedereen kan zich zomaar met de financiën bemoeien bijvoorbeeld?

‘En met de sollicitaties, marketing, innovatie, noem maar op. Iedereen mag zich aansluiten bij een team en zich in dat onderwerp verdiepen. De mensen die zich er buiten houden vertrouwen erop dat het door het team goed wordt uitgezocht en opgezet. Alles wordt open en transparant aan elkaar gecommuniceerd. Zo ontstaat er veel vertrouwen, betrokkenheid en draagvlak. Als één persoon alle beslissingen neemt is dat misschien sneller op de korte termijn, maar ik geloof dat deze vorm van organiseren efficiënter is op de lange termijn. En veel leuker!’

Wat maakt dat horizontaal organiseren goed werkt voor jullie?

‘Het is alsof we een jas hebben gevonden die ons lekker past. Normaal gesproken word je voor een bepaalde functie binnengehaald en volgen daar als vanzelf taken uit. Dat is bij Bord&Stift niet zo. Je wordt meestal wel aangenomen voor een bepaalde functie, maar je mag daarna zelf actief je rol vormgeven, op zoek gaan naar waar jij kan bijdragen, wat jij leuk vindt om te doen en te leren. Er ligt geen vaststaande structuur waar je in moet passen, we maken die structuur samen.’

Is dat niet heel vermoeiend?

‘Het vraagt wel wat van ons, ja. Zelf actief je rol vormgeven vraagt om zelfreflectie. Je moet bij jezelf nagaan: hoe werk ik het beste? Waar heb ik behoefte aan? Wil ik hieraan meebeslissen of laat ik het los? Ik vind dat zelf heel leuk, om te kijken hoe we onszelf steeds beter kunnen organiseren, wat ieders rol daarbinnen is, wat voor dynamiek er telkens ontstaat.’

Waar ligt jouw kracht?

‘Als collega’s met wilde ideeën komen, dan kan ik goed meedenken, een realistische inschatting maken van hoe dat er in werkelijkheid uit zou zien. Dat is bijvoorbeeld ook waarin Charlotte en ik elkaar aanvullen. Zij startte het bedrijf in 2012 en al snel hielp ik mee. We zijn al sinds de middelbare school bevriend, maar kwamen er toen pas achter hoe verschillend we eigenlijk zijn en hoe goed dat werkt.’

Je hebt biologie gestudeerd, en werkt nu bij een bedrijfje dat whiteboardfilmpjes maakt…

‘Ik wilde zelfs gaan promoveren. Maar ik merkte in de aanloop daar naartoe dat iets in mij dat toch niet écht wilde. De inhoud van gedragsbiologie vind ik nog steeds geweldig, ik heb met zóveel plezier mijn master gedaan. Maar er ligt zo’n hoge druk op presteren, er wordt alleen maar gekeken naar je output en niet naar jou als mens. Dat vind ik zo leuk aan Bord&Stift, dat daar wel veel aandacht voor is.’

Waar merk je dat aan?

‘Het gaat in de kern om aandacht en interesse. We willen ons allemaal ontwikkelen, in ons vak – het whiteboardfilmpjesambacht – maar ook als mens, en we zijn geïnteresseerd in elkaars verhalen en inzichten. Het voelt als rijkdom dat je hier echt jezelf mag inbrengen. Het maakt dat ik me thuis voel.’

Lees ook het interview met Theo:
Ik wil prikkelen en verrassen.’

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!