Waarom concrete voorbeelden zo goed werken in whiteboardvideo’s

Wesley

Je wilt een whiteboardfilmpje waarin je uitleg geeft over jullie service of dienst, meer vertelt over je visie of een verandering binnen je organisatie toelicht. Tijdens het eerste gesprek vragen wij je om ons meer te vertellen daarover. Vaak krijgen we dan algemene omschrijvingen, zoals: De wereld verandert snel, daarom is onze technologie onontbeerlijk om bij te blijven. Of: We geloven in toekomstgericht werken, met oog voor de klant.

Wat wij dan standaard vragen is: Kun je een voorbeeld geven? In een whiteboardvideo werken specifieke, concrete voorbeelden heel goed. Waarom? Daar zijn twee redenen voor.

– Je verhaal wordt duidelijker en aansprekender voor je kijkers

Als schrijver bij Bord&Stift zie ik in conceptteksten vaak dezelfde soort zinnen langskomen.

  1. ‘De kinderfysio helpt je met je pasgeboren kindje.’
  2. ‘Op onze school kun je verschillende studieroutes kiezen.’
  3. ‘We leggen de lat van onze dienstverlening hoger.’

Wat valt je op aan deze zinnen? Je denkt misschien dat er duidelijk informatie wordt gegeven, maar eigenlijk zijn de zinnen vrij algemeen en abstract. Wat bedoelt iemand hiermee? Op wat voor manier helpt de kinderfysio je met je baby? Hoe gaat het kiezen van studieroutes dan? En de lat van de dienstverlening hoger leggen, zegt niet iedereen dat?

Daarom verwerken we graag één of een aantal voorbeelden in het filmpje. In de bovenstaande gevallen hebben we dat op de volgende manier gedaan:

  1. ‘De kinderfysio helpt je met je pasgeboren kindje’
    ‘Stel je eens voor, jullie zitten samen met jullie baby op de bank. Ze beweegt veel met haar armen en benen, draait haar hoofdje weg en huilt snel. Jullie worden er onzeker van: wat moeten we doen? De kinderfysiotherapeut vraagt: ‘Wat gebeurt er nu?’ Jullie kijken naar haar. Ze lijkt zo onrustig. ‘Misschien kan je haar anders vasthouden,’ zegt de kinderfysio, ‘wat gebeurt er als je haar zó ondersteunt?’ Ze beweegt nu niet meer zo wild en kijkt jullie rustig aan.’
  2. ‘Op onze school kun je verschillende studieroutes kiezen’
    ‘Dit is Wesley. Hij wilde eerst iets met sport doen, maar nu weet hij het zeker: techniek vindt hij eigenlijk veel leuker. Hij begint meteen aan de techniekroute en maakt kennis met de drie techniekprofielen. Als Wesley tijdens de les onder een motorkap mag kijken, weet hij dat dat is wat hij wil. In de jaren daarna leert hij steeds meer over motorsystemen en elektronica in auto’s, in de basisberoepsgerichte leerweg met ondersteuning.’
  3. ‘We leggen de lat van onze dienstverlening hoger.’
    ‘We blijven onszelf continu verbeteren. Dat doen we bijvoorbeeld door:
    – onze processen en dienstverlening te verbeteren met behulp van nieuwe technologieën en kanalen zoals data- en procesmining, big data en cliënt intelligence;
    – ons niet te richten op gewerkte uren of afgehandelde dossiers, maar op de kwaliteit die we leveren aan de klant;
    – …’ etc.

Wat vaak goed werkt is om een scène te bedenken: een personage die op een bepaalde locatie een bepaalde ontwikkeling doormaakt, zoals Wesley in voorbeeld 2. Die personage kan ook een ‘jij’ zijn, zoals je ziet in voorbeeld 1, of ‘wij’, zoals in voorbeeld 3.

Concrete(re) voorbeelden zorgen ervoor dat de kijker beter begrijpt waar je het nu precies over hebt.

– Concrete voorbeelden kunnen wij beter tekenen

Kijk nog eens naar de voorbeelden hierboven. Hoe zou jij een zin als ‘We leggen de lat van onze dienstverlening hoger’ in beeld brengen? Waarschijnlijk met wat symbolen: wat poppetjes, een lat die omhoog schuift. Maar dat zegt natuurlijk helemaal niets over de inhoud van de dienstverlening.

Abstracte concepten zijn moeilijk in beeld te brengen. Concrete voorbeelden daarentegen geven de tekenaar de gelegenheid om de beelden heel specifiek toe te spitsen op jouw verhaal en niet (alleen) te hoeven werken met algemene symbolen, zoals een zak geld als het over financiën gaat of een weg richting horizon als het over de toekomst gaat.

Concrete voorbeelden zorgen ervoor dat je een uniek filmpje krijgt, toegespitst op jouw situatie, met scènes waarin kijkers zich kunnen herkennen.