Waarom werken whiteboardvideo’s zo goed?

Whiteboardfilmpjes zijn een feest om naar te kijken. En ook nog eens heel erg effectief in het overbrengen van informatie. Maar waarom eigenlijk? Een lesje neurowetenschappen!

Psychologisch onderzoek

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de werking van whiteboardvideo’s. Een van de onderzoekers is de Britse hoogleraar psychologie Richard Wiseman. Hij testte het verschil tussen een whiteboardvideo en een talking head video, waarin een ‘pratend hoofd’ in beeld een verhaal vertelt. Wát er werd verteld was precies hetzelfde. Hij keek vervolgens naar drie dingen: Bij welke vorm onthouden kijkers informatie het beste? Welke video was het leukst om naar te kijken? En welke zouden de kijkers eerder delen met anderen?

Het resultaat was overduidelijk:
– Bij de whiteboardvideo werd 15% meer informatie onthouden.
– Het werd gezien als 33% leuker om naar te kijken.
– De kans dat de kijkers de whiteboardvideo zouden delen was 66% hoger dan bij de video met het pratende hoofd.

3-0 voor whiteboardvideo’s!

Gelukzalig door dopamine

Hoe komt dat? We onthouden informatie uit whiteboardvideo’s beter omdat we via twee verschillende zintuigen dezelfde informatie binnenkrijgen. Het verhaal wordt namelijk verteld door zowel de voice-over als de tekeningen. Vooral bij complexe informatie werkt dat heel goed.

Verder gijzelen whiteboardvideo’s als het ware ons aandachtssysteem. De combinatie van een hand in beeld, de voortdurende beweging en de geleidelijke onthulling van de tekeningen zorgt ervoor dat we op het puntje van onze stoel blijven zitten. Omdat we willen weten wat er getekend gaat worden, blijven we kijken. En als het inderdaad het plaatje oplevert dat we verwachtten, krijgen we een lekkere shot dopamine. Dopamine is een neurotransmitter en verantwoordelijk voor gevoelens van trek, motivatie en zelfs gelukzaligheid.

Ons brein vindt het trouwens ook mateloos interessant dat we iemand anders iets zien doen, maar ondertussen het gevoel hebben dat we het zélf doen. Bij whiteboardvideo’s zie je een hand tekeningen maken, maar niet de afzender van die hand. Het lijkt bijna wel of je die tekeningen zelf maakt… Dat zorgt voor nóg meer dopamine.

Inleving door oxytocine

Naast dopamine komt er bij het kijken van een whiteboardfilm ook oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd. Het is verantwoordelijk voor gevoelens van aantrekkingskracht, empathie, hechting en vertrouwen.

In onze filmpjes zoeken we altijd naar een aansprekende verhaallijn, het liefst met personages. We willen in korte tijd een wereld neerzetten waarin de kijkers zich kunnen verplaatsen en herkennen. Een mooie verhaallijn zorgt ervoor dat er iets in de kijker wordt geraakt; ze voelen zich aangesproken of leven mee met het verhaal van een ander. Daardoor komt er oxytocine vrij in hun hersenen. Dat zorgt ervoor dat hun vertrouwen wordt gewekt en ze zich verbonden gaan voelen met de boodschap van de video.

Best cool hè? Zo geven whiteboardvideo’s kijkers de motivatie om in actie te komen aan het eind van het filmpje. En laat dat nou net de bedoeling zijn!

Lees ook:
Onverwachte bijwerkingen van een whiteboardfilmpje

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!