Wat wil je weten?

 

Kosten

We hebben onze processen efficiënt ingericht en hoewel elk filmpje uniek is, hebben we al honderden filmpjes gemaakt en gebruiken we die ervaring. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur vindt of goedkoop afhangt van de budgetten die je beschikbaar hebt. Wij hebben ervoor gekozen om één vaste prijs voor iedereen te rekenen en die ook transparant op onze website te zetten.

We maken onze filmpjes met veel persoonlijke aandacht en een goede dosis creatieve liefde. Daar komen ook veel uren bij kijken en dus zijn we niet de allergoedkoopste. Zo komen we bij je langs voor een eerste afspraak om tijdens een sessie van zo’n 2 uur samen tot de kern van het filmpje te komen. Gedurende het proces door is er veel persoonlijke aandacht zodat we een filmpje op maat kunnen maken die helemaal naar wens is.

We hebben een beperkt budget beschikbaar om voor stichtingen die we een warm hart toedragen soms filmpjes te maken met korting. Vragen kan altijd!

Gemiddeld kost een filmpje van 3 minuten €3.250,-. Wil je precies weten wat het in jouw geval zal kosten om een filmpje te laten maken? Vul dan deze tool in.

Random

Set! Bananagrams, Dobble, Vlotte geesten, Halli Galli of Pictionary, alles om ons scherp te houden. Of even mediteren, dat doen we ook regelmatig op kantoor.

Dat klopt eigenlijk wel! Maar we vonden het zelf zulke leuke vragen om antwoord op te geven dat we de vrijheid hebben genomen om die toe te voegen 🙂

Jawel, maar door de opmars van hyperintelligente jongedames in de derde feministische golf zijn ze zwaar in de minderheid. Het zou dus goed kunnen dat je tijdens een project alleen maar vrouwen op je pad treft.

Onderhand alweer vier jaar! En in die vier jaar hebben we onszelf continu ontwikkeld en zijn we onszelf ook nog steeds aan het ontwikkelen. Leuk om te zien: het verschil in kwaliteit tussen de filmpjes.

Een van onze oude filmpjes: 
Een recent filmpje: 

 

 

 

Praktische zaken

Wij nemen zes weken vanaf het moment van de eerste interviewafspraak. In onze ervaring is dat echt de tijd die nodig is om op een prettige manier het proces te doorlopen en een goed eindproduct op te leveren. Mocht je het sneller nodig willen dan kan dat soms wel, maar dan moeten we even heel kritisch kijken naar de planning en wie er beschikbaar is.

Voor een hele hoop klanten hebben we al filmpjes mogen maken! Onder andere voor NS, KLM, Universiteit van Amsterdam, ING, de Nationale Politie, Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam, Klokhuis, Women Inc en Booking.com.

★★★★★★★★★★9 van 10 op basis van 33 beoordelingen bij Feedback Company

Recente beoordelingen★★★★★★★★★★Yvo Dolmans / Kreuze TelecomEen hele prettige club om zaken mee te doen. Houden zich aan de afspraken, zijn flexibel en denken mee in het gewenste resultaat.★★★★★★★★★★Stichting HartekindHele prettige samenwerking met een prachtig eindresultaat!★★★★★★★★★★MovisieWe hebben Bord&Stift ingeschakeld voor een filmpje met best een lastig verhaal. Ze hebben het verhaal buitengewoon knap verwerkt en teruggebracht naar de kern. Daarnaast werkt Bord&Stift snel en secuur. Met een prachtig eindresultaat! Dank jullie wel. ★★★★★★★★★★Meester SpitsBord in Stift is uitermate goed in staat om te schakelen tijdens het proces: het betrekken van meer/minder collega's, fysiek overleg of juist per e-mail, brainstormen buiten de kaders op zowel tekst- als beeldniveau of juist adviserend/sturend waar nodig. Het gehele proces kwam hierdoor ten goede aan het eindresultaat en dat heb ik als zeer prettig als effectief ervaren.★★★★★★★★★★Detailhandel NederlandBord&Stift is een prettig bedrijf. Denkt met je mee. Adviseert je goed. Maakt mooie filmpjes, die blijven ‘hangen’.★★★★★★★★★★Round Table MediaFijne samenwerking. Luisteren goed en leveren wat is afgesproken. ★★★★★★★★★★BOVAGWij hebben de samenwerking met Bord&Stift als heel prettig ervaren. De planning is strak, maar helder. En met het uiteindelijke resultaat zijn wij erg tevreden!★★★★★★★★★★ Mayke den Ouden van Mindful Moments Heel professioneel en vriendelijk zijn ze bij bord en stift. Ze werken met z'n allen hard aan een mooi eindresultaat. Dat is bij het filmpje van Mindful Moments over mindful parenting zeker gelukt!★★★★★★★★★★Thijs MijnZaak OndernemerscoachingRazendsscherp en toegankelijk jong team met doorleefde ervaring, flexibel, analytisch, to the point, ontspannen en met goede humor en relativeringsvermogen. Ze staan voor elkaar en als een team. Bijzonder prettige ervaring!★★★★★★★★★★Dare2DreamHet was heel prettig samenwerken met het team van Bord&Stift. De enthousiasme en passie van de professionals bij Bord&Stift werkt heel aanstekelijk. We zijn zeer trots op het super mooie filmpje.

Feedback Company
BuySmart veilig kopen

 

 

Zeker, we hebben tot nu toe al filmpjes gemaakt in het Vlaams, Frans, Spaans, Engels, Arabisch, Berbers en Duits. We laten dan door een vertaalbureau de tekst vertalen en we zorgen voor een voice-over in de desbetreffende taal.

Jazeker! Er zijn allerlei opties. Mannen, vrouwen, enthousiast, zwoel, vlot, serieus, Nederlandstalig of een andere taal. Je mag zelf beslissen wie het beste bij jouw filmpje past. Luister hier naar de verschillende stemmen en laat ons weten wie jouw favoriet is.

 

Meestal zijn er twee of drie tekenaars vrij waarvan we een voorbeeldfilmpje opsturen. Je kan dan de tekenaar kiezen op basis van de stijl die het beste bij jouw filmpje past. Het kan voorkomen dat wanneer het druk is of je haast hebt met het maken van een filmpje, er minder tekenaars beschikbaar zijn om uit te kiezen. We overleggen in ieder geval altijd met jullie welke tekenaar het beste past.

Zeker! Sterker nog, vaak als er al wel van alles op papier staat willen toch met jullie in gesprek om echt de diepte in te gaan. Het is echter niet nodig om het verhaal al op papier te hebben of een briefing te maken. Wij stellen jullie namelijk in een eerste interview alle vragen die wij nodig hebben om het filmpje te kunnen maken. Dat doen we aan de hand van dit template:

 

Hoeveel je zelf wilt! Gemiddeld zit het voor jou als klant tussen de 3 tot 5 uur per filmpje, afhankelijk van hoe betrokken je zelf wilt zijn tijdens het proces. Wij beginnen het maken van een filmpjes altijd met een uitgebreid interview met jullie over de inhoud van +/- 2 uur. Die tijd hebben we nodig. Vanaf dat moment kunnen wij aan de slag en hoef jij alleen nog maar feedback te geven. Afhankelijk van hoeveel feedback je zelf wilt geven, kost dat heel weinig tijd (+/- 5 minuten) of iets meer tijd (+/- 30 minuten). Optioneel is een brainstorm met de tekenaar, wat rond de +/- 2 uur in beslag zal nemen.

Tussen alle stappen door worden er steeds versies van de tekst en tekeningen heen-en-weer gestuurd waar feedback op gegeven kan worden. Dit kan per mail of telefonisch, totdat je helemaal tevreden bent over de content van het uiteindelijke filmpje! Nadat je een definitieve ‘go’ hebt gegeven, duiken we de filmstudio in om het filmpje op te nemen. Een paar dagen later valt ‘ie dan op je digitale deurmat.

Je mag ons altijd mailen of bellen (020-2617491), maar als we een filmpje voor je gaan maken komen we altijd langs. Bij jou op kantoor of als je zin hebt om ons gezellige kantoor te beleven: bij ons op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Tijdens een sessie van zo’n twee uur gaan we samen aan de slag om tot de kern van het filmpje te komen, zodat we zeker weten dat er geen belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

We beginnen het proces met een uitgebreid gesprek met jullie van 2 à 3 uur. Zo kunnen we de inhoud uitpluizen en een goed beeld krijgen wat de kern moet worden van het filmpje. Vervolgens gaat de tekstschrijver aan de slag en maakt op basis van het interview een eerste versie van de tekst. Daar mogen jullie dan feedback op geven, totdat de tekst naar tevredenheid is. Als de tekst definitief is, gaat de tekenaar proeftekeningen maken. De proeftekeningen worden naar jullie opgestuurd als PDF en daar mogen jullie ook weer feedback op geven. Tot slot spreekt de voice-over de tekst in. Als je wilt, kun je inbellen om mee te luisteren en de voice-over feedback te geven. Als alles akkoord is, gaan we het filmpje handmatig tekenen en filmen (gemiddeld zijn we 8 uur aan het filmen voor een filmpje van 3 minuten). Dan editen we alles bij elkaar en sturen we het filmpje naar jullie op in .MP4 formaat of een ander formaat als jullie dat willen.

Het proces
Wij hebben ons proces opgedeeld in losse, heldere stappen. Hebben jullie de offerte goed gekeurd? Dan kunnen we beginnen!
Image is not available
De tekst
We beginnen met een uitgebreid interview waarin we jullie de hemd van het lijf vragen. Op basis daarvan schrijft de tekstschrijver een eerste versie van de tekst.
Image is not available
De tekeningen
Op basis van de tekst maakt de tekenaar een eerste versie van de tekeningen. Jullie mogen daar feedback op geven!
Proeftekeningen maken voor een Bord&Stift filmpje
Voice-over
Als de tekst definitief is, kan de voice-over hem inspreken. Zakelijk, enthousiast, zwoel of meeslepend? Jij mag het zeggen!
Proeftekeningen maken voor een Bord&Stift filmpje
Filmen
Als jullie helemaal tevreden zijn beginnen we aan het monnikenwerk om alles handmatig te tekenen en te filmen. Drie minuten film is voor ons acht uur tekenwerk!
Proeftekeningen maken voor een Bord&Stift filmpje
Editen en opsturen
Wij voegen alles samen en sturen het filmpje naar jullie op.
Proeftekeningen maken voor een Bord&Stift filmpje
previous arrow
next arrow
Slider

Naast het maken van filmpjes zijn onze tekenaars ook beschikbaar als live tekenaars (sneltekenaars). Zij kunnen tijdens een vergadering, bijeenkomst of conferentie visueel verslagleggen van wat er wordt gezegd.

Daarnaast kunnen we ook langskomen voor een tekenworkshop. Waarom suf notuleren als je als team zelf je ideeën en plannen overzichtelijk in een tekening kunt verwerken? “Ik kan niet tekenen”. Geen zorgen, dat kun je na deze workshop dus wel.

Live tekenaar inhuren

De organisatie

Niemand! Of eigenlijk iedereen. Als je zo nodig iemand de baas wil noemen, is het oprichter Charlotte, maar wij organiseren Bord&Stift horizontaal. Dat betekent dat iedereen gelijkwaardig is en vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt en neemt. Dat niemand de baas is is de basis.

Bord&Stift is eigenlijk begonnen omdat we zelf iets ingewikkelds helder wilden uitleggen. Dat was in de tijd dat Charlotte, de oprichter, meedeed aan de Nationale DenkTank over duurzaamheid in de voedselketen. Om het fosforprobleem helder uit te leggen heeft zij toen samen met een paar andere dit filmpje gemaakt.

Dat werkte toen zo goed dat andere bedrijven begonnen te vragen of zij ook niet zo’n filmpje konden krijgen. En voila, Bord&Stift was geboren.

Dat is een keuze die we op een gegeven moment gemaakt hebben omdat we het leuk vinden om echt heel goed te worden in wat we doen. Als je dan allerlei soorten filmpjes gemaakt kun je je minder specialiseren. Bovendien is onze missie als bedrijf om de wereld begrijpelijker te maken en naar onze mening lenen whiteboardfilmpjes zich het beste om complexe onderwerpen helder inzichtelijk te maken.

Helemaal aan het begin van Bord&Stift had Charlotte aan een vriend gevraagd of hij een paar namen wilden verzinnen en hij kwam met de volgende ideeën:

 • Board of Solutions
 • Come on board
 • World Wide Whiteboard
 • Plain White Screens
 • Drawplain
 • Bord&Stift

Bord&Stift vonden wij het duidelijkste uitleggen wat we eigenlijk doen: met een (white)board en stiften leggen we complexe zaken helder uit.

Alle zaken die niet direct bij het maken van filmpjes horen zoals: financiën, marketing, teamuitjes, kantoorinrichting, persoonlijke ontwikkeling etc. vallen onder teams. Iedereen die bij Bord&Stift werkt kan zelf kiezen bij welke team of teams hij/zij gaat. Ook is iedereen vrij om zelf en team op te richten als dat nodig blijkt. Onze inspiratiebronnen zijn o.a. De Hele Olifant, Valve, Reinventing Organizations, Buurtzorg en Voys.

Live tekenen

Een live tekenaar is een soort sneltekenaar, want je moet heel snel informatie in beelden kunnen vangen Ook is een live tekenaar een soort notulist 2.0. In plaats van in woorden te vatten wat er besproken wordt tijdens een congres of evenement, vatten we het samen in beelden. Hierdoor worden ideeën direct helder en ook voor iedereen in één oogopslag toegankelijk. Ook is het op een bepaalde manier direct een reflectie op datgene wat besproken wordt, omdat het is vertaald in een beeld.

Een live tekenaar voegt veel waarde toe op het moment dat je met een groep mensen iets gaat bespreken wat je niet standaard elke week al bespreekt. Dus op het moment dat je een brainstorm organiseert of juist een dag hebt van reflectie om terug te kijken op afgelopen periode met je team, is het leuk om een live tekenaar erbij te hebben. Op deze manier krijg je goed overzicht van wat je eigenlijk bespreekt en is het ook iets van iedereen samen op zo’n moment.

Ook bij conferenties of evenementen is het leuk. Terwijl een spreker vertelt, maakt een tekenaar een samenvattende tekening waardoor datgene wat is besproken ook voor mensen die niet aanwezig waren toegankelijk is. Voor de mensen die wel aanwezig zijn is het een leuke manier om nog even de hoofdpunten van een speech terug te kunnen zien. Ook kan een tekenaar een overzicht maken van een hele dag, waardoor een conferentie meer één geheel wordt.

Het live tekenen biedt voor ons weer een andere uitdaging dan het maken van een filmpje. Waarbij we bij het maken van een filmpje altijd rustig de tijd hebben om over alles na te denken, moet je als sneltekenaar juist heel direct kunnen reageren en direct iets omzetten in beeld. Dit zorgt ervoor dat je als tekenaar op de toppen van je kunnen werkt, waarbij al je capaciteiten worden aangesproken. Ook geloven we dat we op deze manier echt waarde kunnen toevoegen: om zaken helderder weer te geven, meer overzicht te geven tijdens een congres of evenement  en om ook wat plezier en speelsheid toe te voegen.

De tekenaar kan zelf zijn materiaal meenemen, of jullie kunnen dat regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden: de tekenaar kan op één groot doek een grote samenvatting maken, of juist op verschillende vellen allerlei losse tekeningen maken. Afhankelijk van wat jullie willen en wat bij jullie past kijken we hoe we dat regelen.

Kijk eerste welke tekenaar bij je past. Vervolgens kun je via de knop ‘Boeken’ de desbetreffende tekenaar inhuren. Wij kijken dan snel of die tekenaar beschikbaar is en laten jou dat weten. Als dat zo is, dan kun je de boeking definitief maken! De tekenaar neemt dan contact op om van te voren te bespreken wat jullie willen zodat hij/zij goed voorbereid jullie visueel kan begeleiden!

Tekenworkshop

Visuele communicatie wordt steeds belangrijker. In plaats van daar lang over te praten, werkt het het beste om het te ervaren en ermee aan de slag te gaan. We zorgen dat mensen meer zelfvertrouwen ontwikkelen in hoe ze tekenen kunnen inzetten tijdens hun werk en hoe je visueel kunt leren denken. Doordat het gebaseerd is op het ook echt zelf gaan doen, neemt iedereen wel wat mee uit de workshop wat hij/zij kan gebruiken.

Ook tijdens conferenties of op teamdagen is het vaak naast een nuttige, vooral ook een hele leuke activiteit. Mensen ontspannen, zijn creatief bezig en ontdekken dat ze best kunnen tekenen (want vaak denkt iedereen van zichzelf dat ze niet kunnen denken). Tijdens ontstaat er vaak een leuke sfeer, waardoor mensen er een positief gevoel aan overhouden.

We hadden het zelf eigenlijk niet bedacht, maar er was veel vraag naar vanuit bedrijven! Soms combineren we nu ook een tekenworkshop en het maken van een filmpje, waardoor de medewerkers van het bedrijf echt betrokken worden bij de tekeningen van het filmpje. Ook vinden we hee erg leuk om te doen en is het mooi om te zien hoe enthousiast mensen worden als ze merken dat ze stiekem eigenlijk best wel kunnen tekenen…

Wij zorgen dat mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met hoe je tekenskills kunt inzetten tijdens je werk. We zorgen er vooral voor dat je tijdens de workshop lekker aan de slag gaat en vooral ook veel tekent. We beginnen met wat simpele opdrachten en eindigen meestal met een iets uitgebreidere opdracht. Ook is er ruimte voor uitwisseling.

De tekenaar kan zelf het materiaal meenemen, of jullie kunnen dat regelen. Het kan leuk zijn als iedereen ná de workshop een setje van stiften en een schrift meekrijgt zodat ze na de sessie hun visuele skills ook nog zullen gebruiken. Ook kun je denken aan branded schriftjes met bijvoorbeeld het logo van jullie bedrijf erop. Ook dit bespreken vooraf aan de workshop.

Kijk eerst welke tekenaar bij je past. Vervolgens kun je klikken, het formulier invullen en gaan wij kijken of de desbetreffende tekenaar inderdaad beschikbaar is! Daarna nemen we even contact op om de details door te nemen, waarbij we ook specifieke wensen die jullie hebben mee kunnen nemen in de workshop.

Vacatures

Misschien wel, we zijn altijd op zoek naar nieuw schrijf-, teken- en edittalent. Neem contact met ons op als je een of meer van die zaken bezit door een mail te sturen naar ditbenik@bordenstift.nl om je voor te stellen. Voor ons is het vooral heel belangrijk dat je goed bij Bord&Stift past en kan meegaan in het horizontaal organiseren, dus ga even voor jezelf ook na of dat iets is wat je ziet zitten!

Meest gestelde vragen

Kosten

We hebben onze processen efficiënt ingericht en hoewel elk filmpje uniek is, hebben we al honderden filmpjes gemaakt en gebruiken we die ervaring. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur vindt of goedkoop afhangt van de budgetten die je beschikbaar hebt. Wij hebben ervoor gekozen om één vaste prijs voor iedereen te rekenen en die ook transparant op onze website te zetten.

We maken onze filmpjes met veel persoonlijke aandacht en een goede dosis creatieve liefde. Daar komen ook veel uren bij kijken en dus zijn we niet de allergoedkoopste. Zo komen we bij je langs voor een eerste afspraak om tijdens een sessie van zo’n 2 uur samen tot de kern van het filmpje te komen. Gedurende het proces door is er veel persoonlijke aandacht zodat we een filmpje op maat kunnen maken die helemaal naar wens is.

Gemiddeld kost een filmpje van 3 minuten €3.250,-. Wil je precies weten wat het in jouw geval zal kosten om een filmpje te laten maken? Vul dan deze tool in.

We hebben een beperkt budget beschikbaar om voor stichtingen die we een warm hart toedragen soms filmpjes te maken met korting. Vragen kan altijd!

Random

Jawel, maar door de opmars van hyperintelligente jongedames in de derde feministische golf zijn ze zwaar in de minderheid. Het zou dus goed kunnen dat je tijdens een project alleen maar vrouwen op je pad treft.

Set! Bananagrams, Dobble, Vlotte geesten, Halli Galli of Pictionary, alles om ons scherp te houden. Of even mediteren, dat doen we ook regelmatig op kantoor.

Dat klopt eigenlijk wel! Maar we vonden het zelf zulke leuke vragen om antwoord op te geven dat we de vrijheid hebben genomen om die toe te voegen 🙂

Onderhand alweer vier jaar! En in die vier jaar hebben we onszelf continu ontwikkeld en zijn we onszelf ook nog steeds aan het ontwikkelen. Leuk om te zien: het verschil in kwaliteit tussen de filmpjes.

Een van onze oude filmpjes: 
Een recent filmpje: 

 

 

 

Praktische zaken

Wij nemen zes weken vanaf het moment van de eerste interviewafspraak. In onze ervaring is dat echt de tijd die nodig is om op een prettige manier het proces te doorlopen en een goed eindproduct op te leveren. Mocht je het sneller nodig willen dan kan dat soms wel, maar dan moeten we even heel kritisch kijken naar de planning en wie er beschikbaar is.

Naast het maken van filmpjes zijn onze tekenaars ook beschikbaar als live tekenaars (sneltekenaars). Zij kunnen tijdens een vergadering, bijeenkomst of conferentie visueel verslagleggen van wat er wordt gezegd.

Daarnaast kunnen we ook langskomen voor een tekenworkshop. Waarom suf notuleren als je als team zelf je ideeën en plannen overzichtelijk in een tekening kunt verwerken? “Ik kan niet tekenen”. Geen zorgen, dat kun je na deze workshop dus wel.

Live tekenaar inhuren

Voor een hele hoop klanten hebben we al filmpjes mogen maken! Onder andere voor NS, KLM, Universiteit van Amsterdam, ING, de Nationale Politie, Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam, Klokhuis, Women Inc en Booking.com.

★★★★★★★★★★9 van 10 op basis van 33 beoordelingen bij Feedback Company

Recente beoordelingen★★★★★★★★★★Yvo Dolmans / Kreuze TelecomEen hele prettige club om zaken mee te doen. Houden zich aan de afspraken, zijn flexibel en denken mee in het gewenste resultaat.★★★★★★★★★★Stichting HartekindHele prettige samenwerking met een prachtig eindresultaat!★★★★★★★★★★MovisieWe hebben Bord&Stift ingeschakeld voor een filmpje met best een lastig verhaal. Ze hebben het verhaal buitengewoon knap verwerkt en teruggebracht naar de kern. Daarnaast werkt Bord&Stift snel en secuur. Met een prachtig eindresultaat! Dank jullie wel. ★★★★★★★★★★Meester SpitsBord in Stift is uitermate goed in staat om te schakelen tijdens het proces: het betrekken van meer/minder collega's, fysiek overleg of juist per e-mail, brainstormen buiten de kaders op zowel tekst- als beeldniveau of juist adviserend/sturend waar nodig. Het gehele proces kwam hierdoor ten goede aan het eindresultaat en dat heb ik als zeer prettig als effectief ervaren.★★★★★★★★★★Detailhandel NederlandBord&Stift is een prettig bedrijf. Denkt met je mee. Adviseert je goed. Maakt mooie filmpjes, die blijven ‘hangen’.★★★★★★★★★★Round Table MediaFijne samenwerking. Luisteren goed en leveren wat is afgesproken. ★★★★★★★★★★BOVAGWij hebben de samenwerking met Bord&Stift als heel prettig ervaren. De planning is strak, maar helder. En met het uiteindelijke resultaat zijn wij erg tevreden!★★★★★★★★★★ Mayke den Ouden van Mindful Moments Heel professioneel en vriendelijk zijn ze bij bord en stift. Ze werken met z'n allen hard aan een mooi eindresultaat. Dat is bij het filmpje van Mindful Moments over mindful parenting zeker gelukt!★★★★★★★★★★Thijs MijnZaak OndernemerscoachingRazendsscherp en toegankelijk jong team met doorleefde ervaring, flexibel, analytisch, to the point, ontspannen en met goede humor en relativeringsvermogen. Ze staan voor elkaar en als een team. Bijzonder prettige ervaring!★★★★★★★★★★Dare2DreamHet was heel prettig samenwerken met het team van Bord&Stift. De enthousiasme en passie van de professionals bij Bord&Stift werkt heel aanstekelijk. We zijn zeer trots op het super mooie filmpje.

Feedback Company
BuySmart veilig kopen

 

 

Tussen alle stappen door worden er steeds versies van de tekst en tekeningen heen-en-weer gestuurd waar feedback op gegeven kan worden. Dit kan per mail of telefonisch, totdat je helemaal tevreden bent over de content van het uiteindelijke filmpje! Nadat je een definitieve ‘go’ hebt gegeven, duiken we de filmstudio in om het filmpje op te nemen. Een paar dagen later valt ‘ie dan op je digitale deurmat.

Je mag ons altijd mailen of bellen (020-2617491), maar als we een filmpje voor je gaan maken komen we altijd langs. Bij jou op kantoor of als je zin hebt om ons gezellige kantoor te beleven: bij ons op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Tijdens een sessie van zo’n twee uur gaan we samen aan de slag om tot de kern van het filmpje te komen, zodat we zeker weten dat er geen belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

De organisatie

Niemand! Of eigenlijk iedereen. Als je zo nodig iemand de baas wil noemen, is het oprichter Charlotte, maar wij organiseren Bord&Stift horizontaal. Dat betekent dat iedereen gelijkwaardig is en vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt en neemt. Dat niemand de baas is is de basis.

Alle zaken die niet direct bij het maken van filmpjes horen zoals: financiën, marketing, teamuitjes, kantoorinrichting, persoonlijke ontwikkeling etc. vallen onder teams. Iedereen die bij Bord&Stift werkt kan zelf kiezen bij welke team of teams hij/zij gaat. Ook is iedereen vrij om zelf en team op te richten als dat nodig blijkt. Onze inspiratiebronnen zijn o.a. De Hele Olifant, Valve, Reinventing Organizations, Buurtzorg en Voys.

Bord&Stift is eigenlijk begonnen omdat we zelf iets ingewikkelds helder wilden uitleggen. Dat was in de tijd dat Charlotte, de oprichter, meedeed aan de Nationale DenkTank over duurzaamheid in de voedselketen. Om het fosforprobleem helder uit te leggen heeft zij toen samen met een paar andere dit filmpje gemaakt.

Dat werkte toen zo goed dat andere bedrijven begonnen te vragen of zij ook niet zo’n filmpje konden krijgen. En voila, Bord&Stift was geboren.

Helemaal aan het begin van Bord&Stift had Charlotte aan een vriend gevraagd of hij een paar namen wilden verzinnen en hij kwam met de volgende ideeën:

 • Board of Solutions
 • Come on board
 • World Wide Whiteboard
 • Plain White Screens
 • Drawplain
 • Bord&Stift

Bord&Stift vonden wij het duidelijkste uitleggen wat we eigenlijk doen: met een (white)board en stiften leggen we complexe zaken helder uit.

Dat is een keuze die we op een gegeven moment gemaakt hebben omdat we het leuk vinden om echt heel goed te worden in wat we doen. Als je dan allerlei soorten filmpjes gemaakt kun je je minder specialiseren. Bovendien is onze missie als bedrijf om de wereld begrijpelijker te maken en naar onze mening lenen whiteboardfilmpjes zich het beste om complexe onderwerpen helder inzichtelijk te maken.

Tekenworkshop

Visuele communicatie wordt steeds belangrijker. In plaats van daar lang over te praten, werkt het het beste om het te ervaren en ermee aan de slag te gaan. We zorgen dat mensen meer zelfvertrouwen ontwikkelen in hoe ze tekenen kunnen inzetten tijdens hun werk en hoe je visueel kunt leren denken. Doordat het gebaseerd is op het ook echt zelf gaan doen, neemt iedereen wel wat mee uit de workshop wat hij/zij kan gebruiken.

Ook tijdens conferenties of op teamdagen is het vaak naast een nuttige, vooral ook een hele leuke activiteit. Mensen ontspannen, zijn creatief bezig en ontdekken dat ze best kunnen tekenen (want vaak denkt iedereen van zichzelf dat ze niet kunnen denken). Tijdens ontstaat er vaak een leuke sfeer, waardoor mensen er een positief gevoel aan overhouden.

We hadden het zelf eigenlijk niet bedacht, maar er was veel vraag naar vanuit bedrijven! Soms combineren we nu ook een tekenworkshop en het maken van een filmpje, waardoor de medewerkers van het bedrijf echt betrokken worden bij de tekeningen van het filmpje. Ook vinden we hee erg leuk om te doen en is het mooi om te zien hoe enthousiast mensen worden als ze merken dat ze stiekem eigenlijk best wel kunnen tekenen…

Wij zorgen dat mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met hoe je tekenskills kunt inzetten tijdens je werk. We zorgen er vooral voor dat je tijdens de workshop lekker aan de slag gaat en vooral ook veel tekent. We beginnen met wat simpele opdrachten en eindigen meestal met een iets uitgebreidere opdracht. Ook is er ruimte voor uitwisseling.

De tekenaar kan zelf het materiaal meenemen, of jullie kunnen dat regelen. Het kan leuk zijn als iedereen ná de workshop een setje van stiften en een schrift meekrijgt zodat ze na de sessie hun visuele skills ook nog zullen gebruiken. Ook kun je denken aan branded schriftjes met bijvoorbeeld het logo van jullie bedrijf erop. Ook dit bespreken vooraf aan de workshop.

Vacatures

Misschien wel, we zijn altijd op zoek naar nieuw schrijf-, teken- en edittalent. Neem contact met ons op als je een of meer van die zaken bezit door een mail te sturen naar ditbenik@bordenstift.nl om je voor te stellen. Voor ons is het vooral heel belangrijk dat je goed bij Bord&Stift past en kan meegaan in het horizontaal organiseren, dus ga even voor jezelf ook na of dat iets is wat je ziet zitten!