Veelgestelde vragen

Spring op deze pagina direct naar:

Werkwijze & proces

Je mag ons altijd mailen of bellen (020-2617491), maar als we een whiteboardanimatie voor je gaan maken vinden we het fijn om elkaar ook even te zien.

Dat kan online via Zoom, bij jou op kantoor of als je zin hebt om ons gezellige kantoor te beleven spreken we af bij ons op de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Tijdens een startsessie van zo’n twee uur gaan we samen aan de slag om tot de kern van de whiteboardanimatie te komen, zodat we zeker weten dat er geen belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

Wij hebben zes weken nodig vanaf de eerste afspraak. In onze ervaring is dit hoeveel tijd er nodig is om voor ons en jou als opdrachtgever het proces goed te laten verlopen en een goed eindproduct te leveren. Als je de whiteboardanimatie toch sneller nodig hebt, is dat soms mogelijk, maar dat hangt af van onze planning en beschikbaarheid.

Jazeker! Er zijn allerlei opties. Mannen, vrouwen, enthousiast, zwoel, vlot, serieus, Nederlandstalig of een andere taal. Je mag zelf beslissen wie het beste bij jouw filmpje past.

Meestal zijn er twee of drie tekenaars vrij waarvan we een voorbeeldfilmpje opsturen. Je kan dan de tekenaar kiezen op basis van de stijl die het beste bij jou past.

Het kan voorkomen dat wanneer het druk is of je haast hebt met het maken van een whiteboardanimatie, er minder tekenaars beschikbaar zijn om uit te kiezen. We overleggen in ieder geval altijd met jullie welke tekenaar het beste past.

Zeker! Sterker nog, vaak als er al wel van alles op papier staat willen we toch met jullie in gesprek om echt de diepte in te gaan. Het is echter niet nodig om het verhaal al op papier te hebben of een briefing te maken.

Wij stellen jullie namelijk in een eerste interview alle vragen die wij nodig hebben om de whiteboardanimatie te kunnen maken. Dat doen we aan de hand van dit template:

Naast het maken van whiteboardanimaties zijn onze tekenaars ook beschikbaar als live tekenaars. Zij kunnen tijdens een vergadering, bijeenkomst of conferentie visueel verslag doen van wat er wordt gezegd.

We kunnen ook langskomen voor een tekenworkshop. Waarom suf notuleren als je als team zelf je ideeën en plannen overzichtelijk in een tekening kunt verwerken? Veel mensen zeggen dan “Ja, maar ik kan niet tekenen!”. Geen zorgen, dat kun je na deze workshop dus wel.

Daarnaast maken we ook infographics. Infographics zijn een goede manier om in één overzichtelijk beeld jouw boodschap duidelijk te maken.

Hoeveel je zelf wilt! Gemiddeld zit het voor jou als klant tussen de 3 tot 5 uur per filmpje, afhankelijk van hoe betrokken je zelf wilt zijn tijdens het proces.

Wij beginnen het maken van een whiteboardanimatie altijd met een uitgebreid interview over de inhoud van +/- 2 uur. Die tijd hebben we nodig. Vanaf dat moment kunnen wij aan de slag en hoef jij alleen nog maar feedback te geven.

Afhankelijk van hoeveel feedback je zelf wilt geven, kost dat heel weinig tijd (+/- 5 minuten) of iets meer tijd (+/- 30 minuten). Optioneel is een brainstorm met de tekenaar, wat rond de +/- 2 uur in beslag zal nemen.

We beginnen het proces met een uitgebreid gesprek met jullie van  +/- 2 uur. Zo kunnen we de inhoud uitpluizen en een goed beeld krijgen van wat de kern moet worden van het filmpje.

Vervolgens gaat de tekstschrijver aan de slag en maakt op basis van het interview een eerste versie van de tekst. Daar mogen jullie dan feedback op geven, totdat de tekst naar tevredenheid is.

Als de tekst definitief is, gaat de tekenaar proeftekeningen maken. De proeftekeningen worden naar jullie opgestuurd als PDF en daar mogen jullie ook weer feedback op geven.

Tot slot spreekt de voice-over de tekst in. Als je wilt, kun je inbellen om mee te luisteren en de voice-over feedback te geven.

Als alles akkoord is, gaan we de whiteboardanimatie handmatig tekenen en filmen (gemiddeld zijn we 8 uur aan het filmen voor een whiteboardanimatie van 3 minuten). Als je hebt gekozen voor een digitaal filmpje, worden alle losse beelden naar de editor gestuurd die er één geheel van animeert.

Dan editen we alles aan elkaar en sturen we de whiteboardanimatie naar jullie op in .MP4 formaat of een ander formaat als jullie dat willen. Als je hebt gekozen voor een digitaal filmpje, worden alle losse beelden uit de proeftekeningen naar de editor gestuurd die er één geheel van animeert.

We hebben al whiteboardanimaties mogen maken voor meer dan 500 klanten! Onder andere voor NS, Philips, De Correspondent, Universiteit van Amsterdam, de Nationale Politie, Gemeente Den Haag, Het Klokhuis, Women Inc en vele anderen.

Zeker, we hebben tot nu toe al whiteboardanimaties gemaakt in het Vlaams, Frans, Spaans, Engels, Arabisch, Berbers en Duits. We laten dan door een vertaalbureau de tekst vertalen en we zorgen voor een voice-over in de desbetreffende taal.

Tussen alle stappen door worden er steeds versies van de tekst en tekeningen heen-en-weer gestuurd waar feedback op gegeven kan worden. Dit kan per mail of telefonisch, totdat je helemaal tevreden bent over de content van de uiteindelijke whiteboardanimatie!

Nadat je een definitieve ‘go’ hebt gegeven, duiken we de filmstudio in om de whiteboardanimatie op te nemen. Een paar dagen later valt ‘ie dan op je digitale deurmat.

Bel of mail ons! Hoewel wij met transparante, vaste prijzen werken, zijn wij altijd bereid om te kijken wat we kunnen doen voor de organisaties die minder te besteden hebben.

Kosten

We hebben onze processen efficiënt ingericht en hoewel elke whiteboardanimatie uniek is, hebben we al honderden whiteboardanimaties gemaakt en gebruiken we die ervaring.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur of goedkoop vindt, afhangt van je beschikbare budget. Wij hebben ervoor gekozen om vaste prijzen voor iedereen te rekenen en die transparant op onze website te tonen.

We hebben een beperkt budget beschikbaar om voor stichtingen die we een warm hart toedragen soms filmpjes te maken met korting. Vragen kan altijd!

Check hier onze prijzen voor de workshop tekenen.

We maken onze whiteboardanimaties met veel persoonlijke aandacht en een goede dosis creatieve liefde. Daar komen ook veel uren bij kijken, dus zijn we niet de allergoedkoopste.

Ons proces begint met een sessie van twee uur om samen tot de kern van het filmpje te komen. Gedurende het proces is er veel persoonlijke aandacht zodat we een whiteboardanimatie kunnen maken die helemaal naar wens is.

Bel of mail ons! Hoewel wij met transparante, vaste prijzen werken, zijn wij altijd bereid om te kijken wat we kunnen doen voor de organisaties die minder te besteden hebben.

Fun facts

Jawel, maar door de opmars van hyperintelligente jongedames in de derde feministische golf zijn de mannen in de minderheid. Het zou dus goed kunnen dat je tijdens een project alleen maar vrouwen op je pad treft.

Dat klopt eigenlijk wel! Maar we vonden het zelf zulke leuke vragen om antwoord op te geven dat we de vrijheid hebben genomen om die toe te voegen 🙂

Set! Dominion, Bananagram, Dobble, Vlotte geesten, Halli Galli of Pictionary, alles om ons scherp te houden. Of even mediteren, dat doen we ook regelmatig op kantoor.

🎉 Sinds 2013! In de afgelopen jaren hebben we onszelf continu ontwikkeld en zijn we onszelf ook nog steeds aan het ontwikkelen. Sinds 2018 zijn we als bedrijf horizontaal georganiseerd

Over Bord&Stift

Niemand! Of eigenlijk iedereen. Wij organiseren Bord&Stift horizontaal. Dat betekent dat iedereen gelijkwaardig is en vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt en neemt. Dat niemand de baas is, is de basis. Tot eind 2020 hadden we wel nog officieel een eigenaar van het bedrijf: Charlotte, de oprichter Bord&Stift. Maar sinds 1 januari 2021 zijn we overgegaan op een nieuwe juridische structuur waar bij het bedrijf ‘van zichzelf is’. En Charlotte? Die werkt nog steeds bij Bord&Stift, maar dan gewoon als medewerker, net als alle andere Bord&Stift’ers.

Alle zaken die niet direct bij het maken van whiteboardanimaties horen zoals: financiën, marketing, teamuitjes, kantoorinrichting, persoonlijke ontwikkeling etc. vallen onder teams.

Iedereen die bij Bord&Stift werkt kan zelf kiezen bij welk(e) team of teams hij/zij gaat. Ook is iedereen vrij om zelf een team op te richten als dat nodig blijkt.

Wil je meer weten over horizontaal organiseren? Het boek Brave New Work van Aaron Dignan biedt een goed overzicht van alle aspecten van horizontaal organiseren. 

Wij zijn zelf op weg geholpen op het pad van horizontaal organiseren door Wibo en Jos van De Hele Olifant.

Dat is een keuze die we op een gegeven moment gemaakt hebben omdat we het leuk vinden om echt heel goed te worden in wat we doen. Als je dan allerlei soorten animaties gemaakt kun je je minder specialiseren.

Bovendien is onze missie als bedrijf om de wereld begrijpelijker te maken en naar onze mening lenen whiteboardanimaties zich het beste om complexe onderwerpen helder inzichtelijk te maken.

Helemaal aan het begin van Bord&Stift had Charlotte aan een vriend gevraagd of hij een paar namen wilden verzinnen en hij kwam met de volgende ideeën:

  • Board of Solutions
  • Come on board
  • World Wide Whiteboard
  • Plain White Screens
  • Drawplain
  • Bord&Stift

Bord&Stift vonden wij het duidelijkst uitleggen wat we eigenlijk doen: met een (white)board en stiften leggen we complexe zaken helder uit.

Live tekenen

Een live tekenaar is een soort sneltekenaar, die informatie heel snel in beelden vangt: een notulist 2.0. In plaats van in woorden te vatten wat er besproken wordt tijdens een congres of evenement, vatten we het samen in beelden. Hierdoor worden ideeën direct helder en voor iedereen in één oogopslag toegankelijk. Ook is het direct een reflectie op datgene wat besproken wordt, omdat de informatie is vertaald in een beeld.

Een live tekenaar voegt veel waarde toe wanneer je met een groep mensen iets gaat bespreken wat je niet elke week standaard bespreekt. Dus op het moment dat je een brainstorm organiseert of juist een dag hebt van reflectie om terug te kijken op afgelopen periode met je team, is het leuk om er een live tekenaar bij te hebben. Op deze manier krijg je goed overzicht van wat je precies bespreekt en is het resultaat ook iets van iedereen samen.

Ook bij conferenties of evenementen voegt een live tekenaar iets toe. Terwijl een spreker vertelt, maakt een tekenaar een samenvattende tekening waardoor datgene wat is besproken ook voor mensen die niet aanwezig waren toegankelijk is. Voor de mensen die wel aanwezig zijn is het een leuke manier om nog even de hoofdpunten van een speech terug te kunnen zien. Ook kan een tekenaar een overzicht maken van een hele dag, waardoor een conferentie meer één geheel wordt.

Je kunt een live tekenaar inzetten zowel bij live als bij online evenementen of meetings. Live tekenaars die tijdens een online meeting aanwezig zijn delen hun scherm tijdens die meeting en sturen achteraf een digitale tekenplaat met alle tekeningen. Tijdens live meetings maken live tekenaar een fysieke tekeningen die ze achteraf ook digitaal toesturen.

Het is heel intensief werk voor een tekenaar. De tekenaar moet alle informatie tot zich nemen en het direct omzetten in visualisaties. De tekenaar bereidt zich ook van tevoren zo goed mogelijk voor op de sessie en daar zit ook tijd in. Dat is bij ons allemaal inbegrepen in de prijs. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur of goedkoop vindt, afhangt van je beschikbare budget.

Onze tekenaars doen vaak live tekensessies, dus we zijn als bedrijf gewend om dit te regelen en de tekenaars zijn gewend om dit te doen. Door al die ervaring kunnen we ook een vaste prijs rekenen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur of goedkoop vindt, afhangt van je beschikbare budget.

Kies als eerste via onze tool de datum en tijd waarop jij graag een live tekenaar zou willen inhuren. Wij gaan dan checken of we op dat moment een tekenaar beschikbaar hebben en nemen contact met je op. De tekenaar neemt dan contact op om van tevoren te bespreken wat jullie willen om zo goed voorbereid in de sessie te verschijnen!

Op de afgesproken dag verschijnt onze tekenaar op jouw locatie of in de Zoom. In het geval van een online meeting deelt de tekenaar tijdens het tekenen zijn/haar scherm. Aan het eind van de meeting presenteert de tekenaar de visuele samenvatting in een paar minuten.

Na de meeting levert de tekenaar de visuele samenvatting in het vooraf afgesproken formaat op. Zo heb je mooie visuele notulen die naderhand gedeeld kunnen worden!

De tekenaar kan zelf zijn materiaal meenemen, of jullie kunnen dat regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden: de tekenaar kan op één groot doek een grote samenvatting maken, of juist op verschillende vellen allerlei losse tekeningen maken. Afhankelijk van wat jullie willen en wat bij jullie past kijken we hoe we dat regelen.

Tekenworkshop

Wij zorgen dat mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met hoe je tekenskills kunt inzetten tijdens je werk. We zorgen er vooral voor dat je tijdens de workshop lekker aan de slag gaat en vooral ook veel tekent. We beginnen met wat simpele opdrachten en eindigen meestal met een iets uitgebreidere opdracht. Ook is er ruimte voor uitwisseling.

Visuele communicatie wordt steeds belangrijker. In plaats van daar lang over te praten, werkt het het beste om dit te ervaren en ermee aan de slag te gaan. We zorgen dat mensen meer zelfvertrouwen ontwikkelen in hoe ze tekenen kunnen inzetten tijdens hun werk en hoe je visueel kunt leren denken. Doordat je dit tijdens de workshop daadwerkelijk zelf gaat doen, neemt iedereen wel iets mee wat hij/zij kan gebruiken.

Ook tijdens conferenties of op teamdagen is het vaak naast een nuttige, vooral ook een hele leuke activiteit. Mensen ontspannen, zijn creatief bezig en ontdekken dat ze best kunnen tekenen (want vaak denkt iedereen van zichzelf dat ze niet kunnen denken). Tijdens ontstaat er vaak een leuke sfeer, waardoor mensen er een positief gevoel aan overhouden.

De tekenaar kan zelf het materiaal meenemen, of jullie kunnen dat regelen. Het kan leuk zijn als iedereen ná de workshop een setje van stiften en een schrift meekrijgt zodat ze na de sessie hun visuele skills ook nog zullen gebruiken. Ook kun je denken aan branded schriftjes met bijvoorbeeld het logo van jullie bedrijf erop. Ook dit bespreken vooraf aan de workshop.

De tekenworkshop kan ook online plaatsvinden! In dat geval zal de tekenaar van tevoren communiceren wat er nodig is voor iedereen om vanuit huis goed mee te kunnen doen.

Nee! Dat hoeft echt helemaal niet juist.

Mensen zeggen vaak: “Nee, maar ik kan écht niet tekenen, ik kan echt niet meedoen aan jullie workshop!”. 🙈

Gelukkig lukt het ons tot nu toe altijd om mensen te overtuigen om wel mee te doen. Zo mooi is het om te ervaren als mensen ontdekken dat ze helemaal niet goed hoeven te kunnen tekenen om toch de kracht van visuele communicatie in te zetten.

Goede vraag! Wij waren daar zelf ook benieuwd naar. Gelukkig hebben we ervaren dat we op creatieve manieren en met digitale handige tools óók online goede workshops kunnen geven. En dat het juist online ook heel verbindend werkt om samen creatief bezig te zijn!

Je leert niet heel precies dingen na te tekenen of te schilderen als Rembrandt. Je leert wel een simpele en neutrale stijl van tekenen om je ideeën en plannen te kunnen verhelderen. We vinden het vooral belangrijk dat je tekenen nuttig kan inzetten!

Je leert de basis van visueel communiceren. Een simpele en neutrale stijl van tekeningen. Zie hieronder een paar voorbeelden van wat aan bod komt tijdens de workshop!

Twee tot drie uur. Maar langer of korter kan ook als dat beter past in jullie programma!

Check hier onze prijzen voor de workshop tekenen.

Infographic

Elke infographic/praatplaat maken we op maat. Er zit aandacht en tijd in het samen met jullie nadenken wat de kern is van wat we gaan verbeelden in een infographic. Daarnaast maakt de tekenaar voor iedere plaat beelden op maat, dat kost ook tijd voor de tekenaar. Vandaar dat we uitkomen op deze prijs. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur of goedkoop vindt, afhangt van je beschikbare budget.

Tussen de twee en de zes weken, afhankelijk van een aantal factoren. Factoren die meespelen zijn: de beschikbaarheid van onze tekenaars, de complexiteit van jouw onderwerp, het detailniveau dat nodig is bij de uitwerking van de infographic en het aantal infographics dat je wilt afnemen bij ons.

Dat hangt af voornamelijk af van de planning. Als er spoed bij het maken van de infographic is, kijken we simpelweg welke tekenaar er beschikbaar is en maakt die de infographic. Als er wat meer ruimte is in de planning, is er ook een grotere kans dat er meerdere tekenaars beschikbaar waar je uit kunt kiezen.

Onze tekenaars hebben veel ervaring met het maken van praatplaten/infographics. Dit maakt dat het proces relatief snel loopt. Met het maken van whiteboardvideo’s zijn we getraind om snel tot de kern te komen van een verhaal, die ervaring nemen we ook mee in het maken van praatplaten/infographics. Daarnaast is het natuurlijk zo dat of je iets duur of goedkoop vindt, afhangt van je beschikbare budget.

Het proces begint altijd met een intake. De duur van de intake varieert van 30 minuten tot 1,5 uur, afhankelijk van het onderwerp. Tijdens de intake stellen wij veel vragen, dat doen we aan de hand van dit template:

Ook denken we praktisch met jou mee over het formaat, lettertype en kleurgebruik van de plaat.

Vervolgens gaat de tekenaar ermee aan de slag en stuurt een eerste versie.

Daar kun jij feedback op geven en de tekenaar verwerkt deze feedback. Indien nodig volgen er nog meer feedbackrondes.

De tekenaar stuurt de definitieve infographic uiteindelijk digitaal op in het door jou gewenste formaat.

Dat loopt heel erg uiteen: je kan daar zelf in aangeven wat je wil. Het kan heel zakelijk, juist heel vrolijk, met een hoge informatiedichtheid of juist verhalender. Dit stemmen we met jou af tijdens het eerste startgesprek.

Meestal in .pdf of .jpg. Andere formaten zijn ook mogelijk.

Wij sturen de infographic digitaal naar jou toe, in het door jou gewenste formaat. Als je een print van de plaat wil, kun je daar zelf mee aan de slag. Als je daarbij hulp van ons wil, laat het weten, dan denken we met je mee.

Niks! In het intakegesprek verzamelen we alle informatie die nodig is. Als je achtergrondinformatie hebt die nuttig is voor ons, kun je die natuurlijk altijd toesturen, maar het is geen must.

Jazeker! Meestal volstaan één à twee feedbackrondes om de infographic definitief te maken.

De infographic/praatplaat ondersteunt het verhaal dat jij wil vertellen. Bij een infographic kun je zelf het verhaal, de nuances en de nadruk erbij vertellen. Een infographic werkt goed als start van een gesprek bijvoorbeeld.

Een whiteboard video vertelt één duidelijke boodschap en staat daarbij meer op zichzelf. Een video is makkelijk te versturen of zelfstandig op een platform te zetten.

Onze ervaring is dat je meestal zelf weet wat het beste bij jou situatie past, maar we kunnen altijd met je meedenken als je twijfelt!

Overig

Misschien wel, we zijn altijd op zoek naar nieuw schrijf-, teken- en edittalent. Neem contact met ons op als je een of meer van die zaken bezit door een mail te sturen naar [email protected] om je voor te stellen. Voor ons is het vooral heel belangrijk dat je goed bij Bord&Stift past en kan meegaan in het horizontaal organiseren, dus ga even voor jezelf na of dat iets is dat je ziet zitten!

Although we’re based in Amsterdam, we work on lots of English videos. Everyone at the office speaks excellent English and we have some native English employees as well, who can ensure any English is perfect in both its pronunciation and poetry. Give us a call, plan an online meeting or send us an email and we’ll be happy help.