Bord&Stift horizontaal: waarom hebben wij eigenlijk geen baas?

Bord&Stift team

Steeds meer bedrijven zetten hun hiërarchische structuur overboord en gaan op de horizontale toer. Ook wij bij Bord&Stift. Want wij geloven dat door de besluitvorming bij medewerkers zelf te leggen, ze creatiever, assertiever en blijer worden. Maar wat houdt het precies in, horizontaal organiseren? 

In 2012 draaide Bord&Stift-eigenaar Charlotte de eerste filmpjes nog op haar slaapkamer in elkaar, met behulp van een paar vrienden. De lijntjes waren kort en het productieproces was te overzien. Inmiddels is dat niet meer mogelijk, met gemiddeld twintig filmpjes per maand, waar zo’n veertig tekstschrijvers, tekenaars, editors, stemacteurs en projectplanners aan meewerken.

Maar als manager zag Charlotte zichzelf niet. Ze geloofde ook eigenlijk helemaal niet in een hiërarchische bedrijfsstructuur. Waarom zou zij beter weten wat er moet gebeuren in het bedrijf dan anderen? Individuele medewerkers hebben nooit een totaalplaatje, dat heeft alleen de groep. Bovendien, als je de besluitvorming neerlegt op de plek waar het effect van het besluit merkbaar is – de werkvloer – krijg je actieve, betrokken medewerkers, die met plezier naar hun werk gaan.

In de zomer van 2017 begon Bord&Stift officieel met horizontaal organiseren.

Er zijn een aantal uitgangspunten:

  • Je verwoordt met de hele groep een missie en basisprincipes: hoe willen we met elkaar omgaan?
  • Deze missie is vanaf nu de baas.
  • Niemand draagt een ander iets op: iedereen heeft evenveel inspraak.
  • Er is totale transparantie: als iedereen inspraak heeft, moet iedereen inzicht hebben.
  • Monitoring en feedback is dus cruciaal, het liefst op een visuele manier. Zo kan je in een oogopslag zien hoe het ervoor staat met het bedrijf en de juiste keuzes maken.

Horizontaal organiseren is geen one size fits all, het is iets wat je met z’n allen maakt. En dat dat doen wij met vallen en opstaan.

Lees ook:
B&S horizontaal: hoe nemen wij besluiten?

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!